Dit is TEN

TEN – Toxische Epidermale Necrolyse: (of het syndroom van Lyell) is een zeldzame, levensbedreigende huidaandoening. Het wordt gekenmerkt door necrose (afsterven van weefsel) van de epidermis (de huidlaag die aan de buitenkant zichtbaar is). Daardoor ontstaan blaren, waar de patiënt vocht en serum (de vloeistof die overblijft als men bloedplasma laat stollen en het stolsel verwijdert) uit verliest, en waar infecties kunnen ontstaan. Ook mondslijmvlies en ogen zijn vaak aangetast. TEN wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een individuele gevoeligheid voor een medicijn; een ernstige geneesmiddelenreactiedus.

In mijn geval was het geneesmiddel Tegretol de trigger. Ik bleek extreem allergsich voor de stof Carbamazepine te zijn. Ik kreeg dit middel voorgeschreven vanwege een bacteriële infectie in mijn aangezichtszenuw.

TEN, Stevens-Johnson syndroom (SJS) en SJS-TEN zijn allen hetzelfde ziektebeeld. SJS en SJS-TEN zijn de mildere varianten van TEN. Het is een ziekte die de huid en slijmvliezen aantast, waarbij SJS minder dan 10 % van de huid aantast, SJS-TEN tussen de 10 en 30 % en TEN meer dan 30 %.

Kijk voor meer informatie op de site van de Stevens-Johnson Syndrome Foundation of/en op de site van de Mayo Clinic.